Python · Nisan 22, 2022 0

Python yavaş bir dil.

Evet selamlar.

Bu cümleyi hep duyarız. Python yavaş çalışıyor C ye göre.

Doğru, yavaş çalışıyor. Sebebi ise malum, makinadan uzaklaştıkca aynı işi yapan kodlar daha yavaş çalışır, sonuca daha geç ulaşır. Zaten python bir yorumlanan dil, arada bir “yorumlayıcı” var. Yorumlanan bir dil, kod çalışırken aradaki yorumlayıcı tarafından derlenip makinanın anlayacağı hale getiriliyor, yavaşlığı bu yüzden. Birde çevreye duyarlı değil bu python. Aynı iş için daha fazla işlemci gücü daha fazla enerji harcıyor.

Okumalık

Okumalık

Peki diğer karşılaştırmalar, yani öğrenme eğrisi, bir projenin nihayete erdirme süresi, adam saat oranı, toplam maliyeti etkiliyor. Topluluk ve sunduğu çözümler ise cabası.

İşte burada diğerleriyle arayı oldukça açıyor, modül (Python litatüründe modül, diğer dillerde freamework kütüphane vb diyebiliriz.) çeşitliliği, crosplatform olması ve hatta artık gömülü sistemlere kadar uygulanabilir olması, diğer dillerden farkını ortaya koyuyor.

Core Python kullanmayıp, modül kullanarak bu yavaşlığı bertaraf edebiliyor, hatta bazen öne bile geçebiliyorsunuz.

Örnek olması açısından, C dili gömülü sistemlerde çok kullanılır, C kodlarının içerisinde zaman zaman, “zaman hassas” konularda ASM yazdığımız durumlarda olabiliyor. Aynı uygulamayı da Python da ve C ile de yapabiliyoruz. Bu uygulamaya en güzel örnek Numpy Modülüdür.

(Numpy için güzel bir Benchmark yazısı, bir diğeri)

Sonuç olarak, bir projeye başlamadan önce doğru bir analiz yapılması ve kullanılacak dilin buna uygun seçilmesi gerekir. Programlama dilleri birer araç, bunu unutmamak, fanatik olmamak lazım.

 

 

Ziyaretci : 5290